امروزه به دنبال کاهش کیفیت آب شهری،نیاز مردم به دستگاه های تصفیه آب خانگی افزایش یافته است. از این روهنگام خرید تصفیه آب با برندها و مارک های مختلفی مواجه میشوید. شاید سوالاتی از قبیل: تصفیه آب چگونه انجام میشود؟ عملکرد فیلتر تصفیه آب چیست؟ فیلتر های تصفیه آب چند ماه یکبار تعویض میشوند؟ در ذهن شما هم ایجاد شده باشند. در این مقاله به معرفی نحوه عملکرد دستگاه تصفیه آب خانگی خواهیم پرداخت و سعی میکنیم تا به سوالات شما به طور کامل پاسخ دهیم تا موقع خرید دچار سردرگمی نشوید، با ما همراه باشید.
تصفیه آب چگونه انجام میشود؟
نخستین سوالی که ممکن است در ذهن شما به وجود بیاید این است که تصفیه آب چگونه انجام میشود؟ دستگاه های تصفیه آب خانگی با تکنولوژی اسمز معکوس (Reverse Osmosis) تولید میشوند. اسمز معکوس یک فرایند فیزیكی است كه طی آن میتوان از محلولی (حلال + ناخالصی) به كمك یك غشاء نیمه تراوا، حلال تقریبا خالص تهیه كرد. برای مثال به كمک این روش می توان از آب شور، آب آشامیدنی سالم تهیه كرد. به کمک فیلتر ممبران یا همان فیلتر اسمز معکوس میتوان تقریبا تمامی ناخالصی های آب را حذف کرده و به آبی کاملا سالم و پاک دست یافت.
به طور خلاصه میتوان گفت که تصفیه آب در طی مراحل زیر انجام میشود:
- ابتدا آب شهری ورودی دستگاه وارد مرحله اول میشود.
- پس از عبور آب از مرحله اول و حذف برخی آلاینده ها ، آب وارد مرحله دوم میشود.
- با عبور آب از مرحله دوم کلر از آب حذف شده و آب وارد مرحله سوم میشود.
- در مرحله سوم نیز همانند مرحله اول برخی از آلاینده های آب حذف میشود.
- پس از مرحله سوم، آب وارد مرحله چهارم، یعنی فیلتر ممبران یا همان فیلتر اسمز معکوس میشود.همانطور که در بالا اشاره شد در این مرحله تمامی ناخالصی های آب حذف میشود.
- پس از مرحله چهارم آب وارد مخزن دستگاه تصفیه آب میشود.
- زمانی که شیربرداشت تصفیه آب را باز میکنید، ابتدا آب از مخزن وارد فیلتر مرحله پنج میشود. در این مرحله طعم و بوی احتمالی ناشی از ماندگی آب در مخزن حذف میشود و سپس از شیر برداشت آبی زلال و تصفیه شده خارج میشود.
عملکرد فیلترهای تصفیه آب چیست؟
در ادامه به بررسی کامل تر هر مرحله از دستگاه تصفیه آب و جنس مواد به کار رفته در فیلتر های تصفیه آب میپردازیم.
مرحله اول: فیلتر الیافی ۵ میکرون
این فیلتر از جنس الیاف مصنوعی است. لابهلای این الیاف فشرده شده منافذی به قطر حداکثر 5 میکرون وجود دارد. با عبور آب از این فیلتر، ذرات معلق بزرگتر از 5 میکرون از آب حذف می شوند. گل و لای ، شن وماسه ، زنگ لوله ها و ذرات ناشی از پوسیدگی لوله ها در این مرحله از آب حذف شده و آب زلال و شفاف می شود.
مرحله دوم: فیلتر کربن فعال
در مرحله دوم فیلتر زغالی یا کربن فعال قرار دارد، این فیلتر دارای خاصیت جذب سطحی است و قادر است کلر، گازهای شیمیایی محلول در آب، مواد شیمیایی آلی، تری هالومتان ها (محصول فرعی کلرزنی) ، آفت کش ها ، بو و طعم نامطبوع آب را حذف کند. وظیفه اصلی این فیلتر حذف کلر از آب می باشد، چرا که علاوه بر مضرات کلر برای سلامتی انسان ، کلر همچنین می تواند به فیلتر اصلی ممبران نیز آسیب بزند. لازم به ذکر است که کربن موجود در فیلتر های با کیفیت، از پوست نارگیل ساخته می شوند و به Coconut Shell Carbon مشهور هستند. فلذا منشا کاملا گیاهی داشته و هیچ نوع ترکیب زیان آوری و مضری فیلتر های با اورجینال و با کیفیت به آب اضافه نمی کنند. پس موقع خرید فیلتر از کیفیت آنها مطمئن شوید.
مرحله سوم: فیلتر الیافی ۱ میکرون
جنس و نحوه عملکرد این فیلتر دقیقا مشابه فیلتر مرحله اول است. با این تفاوت که در این مرحله دقت تصفیه به یک میکرون می رسد. لذا ذرات معلق و آلاینده های شناور در آب که در مرحله اول از آب حذف نشده اند، در این مرحله از آب حذف می شوند و آب کاملا زلال می شود.
مرحله چهارم: فیلتر اسمز معکوس (ممبران RO)
این فیلتر، در واقع فیلتر اصلی دستگاه میباشد. فیلتر اسمز معکوس یا ممبران، از چندين لايه غشاء نيمه تراوا كه به دور يک لوله مركزی پيچيده شده اند تشكيل شده است. این غشاء دارای منافذی به اندازه یک دهم نانومتر ( 0،0001 میکرون) است. چون ناخالصی های محلول در آب، قادر به عبور از منافذ غشاء نيستند، در يك طرف غشاء آب تقريبا خالص وجود خواهد داشت كه راهي لوله مركزی شده و به سمت خروجی آب تصفيه شده هدايت می شود. در طرف ديگر لايه های غشاء، آب تغليظ شده از ناخالصی ها وجود خواهد داشت كه به سمت مجرای فاضلاب هدايت می شود. با روش اسمز معكوس مي توان املاح آب را 90 تا 98 درصد كاهش داد. نیترات، آرسنیک، سرب ، جیوه و سایر ناخالصی های محلول در آب و وفلزات سنگین مضر در آب در این مرحله از آب حذف می شوند. سختی مضر آب که باعث بیماری هایی نظیر سنگ کلیه، رسوب گذاری در کتری و چای ساز و … می شود حذف شده و آب، به آبی سبک و گوارا تبدیل می شود.
مرحله پنجم: فیلتر کربن نهایی
مرحله آخر تصفیه آب، فیلتر کربن نهایی است. این فیلتر نیز درست مثل فیتر مرحله دوم از جنس کربن است. دانه های کربن موجود در این فیلتر بو و طعم نامطبوع آب را که ممکن است در اثر ماندگی آب در منبع ذخیره به وجود آمده باشد حذف می کند.
زمان تعویض فیلتر تصفیه آب هر چند ماه یکبار است؟
زمان تعویض فیلترهای سه مرحله اول (الیافی ۵ میکرون، کربن فعال و الیافی ۱ میکرون) هر شش ماه یکبار میباشد و اکیدا توصیه میشود که زمان تعویض این فیلترها رعایت شود چرا که در غیر این صورت ممکن است فیلتر ها و قطعات دیگر دستگاه دچار آسیب شوند. توجه کنید که در صورت آلوده بودن بیش از حد آب ورودی، توصیه می شود فیلترهای سه مرحله اول زودتر تعویض شوند.
عمر فیلتر اصلی دستگاه یا همان فیلتر ممبران (RO Membrane) به عوامل مختلفی نظیر: کیفیت و سختی آب ورودی دستگاه، رعایت زمان تعویض فیلتر های سه مرحله اول و… بستگی دارد. در صورتی که فیلتر های سهتایی به موقع تعویض شوند، عمر مفید این فیلتر نیز افزایش پیدا میکند. به طور متوسط عمر مفید این فیلتر دو الی سه سال میباشد.
فیلتر مرحله پنجم (کربن نهایی) می بایست هر یک سال یکبار تعویض شود. پس در طول یک سال، یکبار بایستی فیلتر پست کربن و دوبار فیلتر های سه مرحله اول دستگاه تعویض شوند.
در این مقاله تلاش کردیم تا به برخی از سوالات شما در خصوص نحوه عملکرد دستگاه های تصفیه آب و تعویض فیلتر دستگاه پاسخ دهیم. امیدواریم که توانسته باشیم برخی از ابهامات ذهنی شما در این مورد را برطرف کرده باشم.شما میتوانید جهت خرید فیلترهای اورجینال و با کیفیت آکواجوی و تعویض فیلترهای دستگاه و همچنین بررسی و عیب یابی دستگاه توسط تکنسین های فنی شرکت با ما تماس بگیرید.